Правила и Услови на Варп Спарклс се последен пат ревидирани на дата: 01-11-2018
Верзија 1

Правила и Услови

 1. Општи одредби

Мисијата на Варп Спарклс ДОО (“Варп Спарклс", “ние", “нас", и “нашите") е надгради ја твојата способност, негувај ги своите вештини. Ние за Вас (“Вас”, “крајниот Kорисник”, “Вие”) овозможуваме онлајн едукација и тренинг преку 24/7 достапен видео материјал, како и можност да станете професионален тренер за да ги споделите Вашите вештини користејќи ја нашата онлајн платформа. Ние сметаме дека нашиот модел на пазарот е најдобар начин да им понудиме вредни едукативни содржини на нашите Корисници. Потребни ни се правила за да ја одржиме нашата платформа и услуги за Вас, нас и нашата заедница на студенти и тренери. Овие Правила и Услови се однесуваат на сите Ваши активности на веб страната www.warpsparkles.com, електронските услуги, нашите социјални мрежи и испратените електронски пораки од нас.

 1. Корисничка сметка

Потребна ви е корисничка сметка за повеќето активности на нашата платформа, вклучувајќи купување и запишување во курс или да поднесете курс за објавување. Кога ја поставувате и одржувате Вашата сметка, мора да обезбедите и да продолжите да давате точни и целосни информации, вклучувајќи валидна адреса за електронска пошта. Вие имате целосна одговорност за Вашата сметка и за сè што се случува на Вашата сметка, вклучувајќи и било каква штета или штета (на нас или некој друг) предизвикани од некој што ја користи Вашата сметка без ваша дозвола. Држете ја лозинката некаде безбедна, бидејќи сте одговорни за сите активности поврзани со Вашата сметка. Ако се сомневате дека некој друг ја користи Вашата сметка, контактирјте не на info@warpsparkles.com. Можеме да побараме некои информации од Вас за да потврдите дека навистина сте сопственик на Вашата сметка.

Судентите и тренерите мора да имаат најмалку 18 години за да отворат корисничка сметка на веб страната на Варп Спарклс. Ако сте помлади од потребната возраст, веб страната нема да ви дозволи да поставите сметка, но ве охрабруваме да поканите родител или старател да отвори сметка и да ви помогне да се запишете на курсеви кои се соодветни за Вас. Ако откриеме дека сте креирале сметка и сте помлади од потребната возраст, ние ќе ја деактивираме Вашата сметка. Ако сте уверени дека сме складирале лични податоци од некој под применливата возраст за согласност во Вашата земја, без согласност од родител или старател, Ве молиме да нè известите со помош на методите кои се опишани во делот контактирајте нè, а ние ќе ги преземеме соодветните мерки за истражување и брзо решавање на предизвикот.

 1. Пристап до Курсеви

Како студент, кога ќе се запишете на курс, без разлика дали тоа е бесплатен или платен курс, добивате единствен, ексклузивен и непренослив код на нарачка кој ви овозможува да го прегледате курсот и поврзаната содржина преку платформата. Единствениот код Ви овозможува пристап според времето предвидено за завршување на курсот до содржината за која сте платиле соодветен надоместок, но не дава никакво право да го препродавате курсот на било кој начин.

Како тренер, кога ќе склучите договор со Варп Спарклс ДОО, ќе добиете авторизација на веб страната www.warpsparkles.com за да објавите курс следејќи ги инструкциите посочени на платформата. Тренерите не смеат директно да им издаваат дозвола на студентите за своите курсеви, ниту пак да ја споделат нивната корисничка сметка, а таквата намена директно ги прекршува наведените Правила и Услови на Варп Спарклс.

Без разлика дали сте студент, тренер или корисник, Вие не смеете да ги репродуцирате, редистрибуирате, пренесувате, доделувате, продавате, емитувате, изнајмувате, споделувате, позајмувате, менувате, прилагодувате, уредувате, или на друг начин пренесувате или користите било кој курс.

Ние обично даваме пристап до нашите платни курсеви во ордреден рок. Бесплатните курсеви не се временски лимитирани. Сепак, ние го задржуваме правото да одземеме дозвола за пристап и користење на курсеви во било кое време, во случај кога решаваме или сме должни да го оневозможиме пристапот до курс поради правни или политички причини, или ако курсот кој сте го запишале е предмет на жалба за авторски права, или ако утврдиме дека неговата содржина ги прекршува нашите Правила и Услови.

 1. Начин на плаќање и рефундирање на средства

Варп Спарклс нуди два начина на плаќање и тоа: плаќање со картичка (дебит или кредит) или плаќање во банка. Вие се согласувате да ги платите надоместоците за курсеви што ги купувате преку “купи курс”, со тоа што Вие овластувате да наплатиме дебитна или кредитна картичка или да обработиме плаќање во банка во случај кога сте ја одбрале таа опција. Варп Спарклс работи со партнери за обработка на плаќања од трети страни за да ви понуди најсоодветни начини на плаќање во вашата земја. Проверете ја нашата Политика за Приватност за повеќе детали.

Кога ќе купите, Вие се согласувате да не користите невалиден или неовластен начин на плаќање. Ако Вашиот начин на плаќање не успее и сеуште имате пристап до курсот на кој сте се запишале, Вие се согласувате да ни ги исплатите соодветните надоместоци во рок од седум (7) дена од известувањето добиено од нас. Го задржуваме правото да го оневозможиме пристапот до било кој курс за кој не сме добиле соодветни исплати во зададениот рок.

Ако курсот кој сте го купиле не е она што го очекувавте, можете да побарате рефуднирање на средства преку е-маил до адреса orders@warpsparkles.com, пред комплетирање на 20% од понудениот едукативен материјал. Ние го задржуваме правото да аплицираме за рефундирање на средства, според наша дискреција, во зависност од способностите на нашите партнери за обработка на плаќања или платформата од која сте го купиле Вашиот курс (веб страница www.warpsparkles.com). Опција за рефундирање на средства не е овозможена доколку надмине 20% од едукативниот матерјал.

На наше дискреционо право, ако веруваме дека ја злоупотребувате нашата Политика за Приватност и/или Правилата и Условите, го задржуваме правото да ја суспендираме Вашата сметка и да го ограничиме идното користење на услугите. Ако ја суспендираме Вашата сметка или го оневозможиме пристапот до курсот поради Ваш прекршок на овие Правила и Услови или нашата Политика за Приватност, нема да бидете квалификувани да добиете рефундирање на средства.

 1. Правила за содржина и однесување

Вие не смеете да пристапите за да ги користите услугите или да создадете корисничка сметка за незаконски цели. Вашето користење на услугите и однесувањето на нашата платформа мора да биде во согласност со важечките локални или национални закони и регулативи на Вашата земја.

Ако сте студент, услугите Ви овозможуваат да посетите курс, да купите курс за да надградите своја вештина и да поставувате прашања до администраторите и тренерите, како и да го оцените курсот или да објавите преглед на курс. За одредени курсеви, тренерот Ве поканува да поднесете содржина како тест. За статистички намени администраторите може да Ве поканат да потполните анкета. Не објавувајте или не поднесувајте ништо што не е Ваше.

Ако сте тренер, можете да поднесете курсеви за објавување на платформата и исто така можете да комуницирате со студентите кои се запишале во Вашите курсеви. Во двата случаи, мора да се придржувате до законот и да ги почитувате правата на другите: не можете да објавувате некој курс, прашање, одговор, преглед или друга содржина што ги крши важечките локални или национални закони или прописи на Вашата земја. Вие сте единствено одговорни за сите курсеви, содржини и активности што ги објавувате преку веб страната. Бидете сигурни дека ги разбирате сите ограничувања за авторски права наведени во Договорот за Тренер пред да поднесете некој курс за објавување на веб страната. Според нашиот договор со тренери, ние бараме од нашите тренери да го следат законот и да ги почитуваат правата на интелектуална сопственост на другите. Ако некој од нашите тренери објави курс кој повредува авторски права или права на трговски марки, Ве молиме да ги известите администраторите со помош на методите кои се опишани во делот контактирајте нè. За повеќе детали за тоа како да поднесете барање за повреда на авторски права или заштитен знак, погледнете во нашата политика за интелектуална сопственост.

Ако Ве предупредиме дека Вашиот курс или содржина го крши законот или правата на другите, ако откриеме дека Вашата содржина или однесување ја прекршува нашата Политика за Приватност, или ако веруваме дека Вашата содржина или однесување се незаконски, несоодветни или неприфатливи, го задржуваме правото да ја отстраниме Вашата содржина од нашата веб страна. Варп Спарклс е во согласност со законите за авторски права.

Варп Спарклс има дискреција во спроведување на овие Правила и Услови и нашата Политика за Приватност. Ние можеме да ја прекинеме или да ја суспендираме Вашата дозвола да ја користите нашата веб страна или да ја забраниме Вашата корисничка сметка во секое време, со или без претходна најава, за какви било прекршувања на овие Правила и Услови, како  користење на платформата за политички кампањи, за владини агенции, за подолг период на неактивност, или ако се сомневаме дека ќе се вклучите во лажни или нелегални активности. Доколку Вашата содржина е согласно овие Правила и Услови, сè уште може да биде достапна на веб страната, дури и ако вашата сметка е прекината или суспендирана. Вие се согласувате дека ние немаме никаква одговорност кон Вас или било која трета страна за престанок на Вашата сметка, отстранување на Вашата содржина или блокирање на Вашиот пристап до нашата веб страна и услуги.

За повеќе детали проверете ја нашата политика за интелектуална сопственост како и нашето Упатство за Доверба и Безбедност.

 1. Права на Варп Спарклс во однос на содржината што ја објавувате

Содржината што ја објавувате како студент или тренер (вклучувајќи и курсеви) останува Ваша. Со објавување на курсеви и други содржини, дозволувате Варп Спарклс повторно да ја користи и сподели со краните Корисници, но не губите право за сопственост врз Вашата содржина. Ако сте тренер, не заборавајте да ги разберете условите кои се детално опишани во Договорот за Тренер.

Кога објавувате коментари, прашања, прегледи како и кога ќе ни поднесете идеи и предлози за нови функции или подобрувања, го овластувате Варп Спарклс да ја користи и сподели оваа содржина со крајните Корисници, да ја дистрибуира и промовира на нашата веб страна и да направи измени како што сметаме дека е соодветно за крајните Корисници. Во правниот јазик, со поднесување или објавување на содржини на или преку веб платформи, ни давате светска, единствена, лиценца без авторски права (со право на сублиценца) за Вашата содржина да се користи, копира, репродуцира, обработува, прилагодува, менува, објавува, пренесува, прикажува и дистрибуира во сите медиумски или дистрибутивни методи (постоечки сега или подоцна развиени). Вие гарантирате дека ги имате сите права, моќ и авторитет потребни за да ни дозволите да користите било која содржина што ја доставувате. Вие исто така се согласувате со сите вакви употреби на Вашата содржина без надоместок што Ви се исплаќа.

 1. Сопствен ризик користејќи ја Варп Спарклс платформата

Со користење на услугите на веб страната на Варп Спарклс, може да бидете изложени на содржини што сметате дека се навредливи, непристојни или несоодветни. Варп Спарклс нема никаква одговорност да ја сокрие таквата содржина од Вас и нема одговорност за Вашиот пристап или запишување во било кој курс, до степен што е дозволен според важечкиот закон во Вашата држава. Вие преземате целосна одговорност за изборот што го правите пред, за време и по запишувањето на курсот. Ако се запишете на курс без разлика дали е платен или бесплатен, се потпирате на сите информации обезбедени од тренерот на Ваш сопствен ризик.

При комуникацијата на студент со тренер (двонасочно), мора да бидете внимателни за видовите на лични информации што ги споделувате. Ние немаме контрола во таа комуникација, ниту пак сме одговорни или овластени за сите интеракции помеѓу студентите и тренерите. Ние не сме одговорни за спорови, побарувања, загуби, повреди или штети од секаков вид кои можат да произлезат или се однесуваат на однесувањето помеѓу студентите и тренерите.

Кога ги користите нашите услуги, ќе најдете линкови до други веб-сајтови кои не ги поседуваме или контролираме. Ние не сме одговорни за содржината или кој било друг аспект на овие трети страни, вклучувајќи и нивно собирање информации за Вас. Исто така треба да ги прочитате нивните услови и политики за приватност.

 1. Права на Варп Спарклс

Сите права, наслов и интерес за платформата и услугите на Варп Спарклс, вклучувајќи ја нашата веб-страница, нашите постоечки или идни апликации, бази на податоци (но со исклучок на содржината обезбедена од тренери и студенти) се и ќе останат исклучиво во сопственост на Варп Спарклс. Нашите платформи и услуги се заштитени со авторски права и трговски марки. Ништо не ви дава право да го користите името Варп Спарклс или било која од трговските марки на Варп Спарклс, логоа, имиња на домени и други специфични карактеристики на брендот.

Вие не може да сторите ништо од подоле наведеното додека пристапувате или користите платформа на Варп Спарклс:

 • пристап, подесување или употреба на нејавни површини на платформата, компјутерски системи на Варп Спарклс или системи за техничка испорака на даватели на услуги на Варп Спарклс;
 • да оневозможи, се меша или се обидува да ги заобиколи некои од карактеристиките на платформите поврзани со безбедност, скенирање или тестирање на ранливоста на некој од нашите системи;
 • копирање, модифицирање, создадвање адаптирана работа на, спротивен инженер, или на друг начин да се обидете да откриете кој било изворен код или содржина на платформата или услугите на Варп Спарклс;
 • да пристапите или пребарувате или се обидете да пристапите или да ја пребарувате нашата платформа со какви било средства (автоматски или на друг начин), освен преку нашите тековно достапни функционалности за пребарување кои се обезбедени преку нашата веб-страница. Не смеете да користите, пајаци, роботи или други автоматизирани скрипти од било кој вид со цел да си овозможите пристап до услугите на Варп Спарклс;
 • на било кој начин да ги користат услугите за испраќање изменети, измамнички или лажни информации за идентификација на извор (како што е испраќање на е-пошта која лажно се појавува како Варп Спарклс); или да се меша или да го наруши, (или да се обиде да го стори тоа), пристапот на кој било корисник, домаќин или мрежа, вклучувајќи, без ограничување, испраќање на вирус, преоптоварување, поплавување, спамирање или бомбардирање преку пошта на платформи или услуги, или на било кој друг начин се меша или создава непотребно оптоварување на услугите.
 1. Разни Правни Услови
 • Обврзувачки договор

Вие се согласувате дека со регистрирање, пристапување или користење на нашите услуги, Вие се согласувате да склучите договор со Варп Спарклс како законски обврзувачки договор. Ако не се согласувате со овие Правила и Услови, немојте да се регистрирате, да пристапувате или на друг начин да користите било која од нашите услуги. Овие Правила и Услови (вклучувајќи ги и сите договори и политики поврзани со овие Правила и Услови) го сочинуваат целиот договор помеѓу Вас и нас (кои вклучуваат, ако сте тренер и дополнително Договорот за Тренер).

Ако сте тренер кој ги прифаќа овие Правила и Услови и ги користи нашите услуги во име на компанија, организација, влада или друго правно лице, Вие ги претставувате и гарантирате дека сте овластени да го сторите тоа.

Ако било кој дел од овие Права и Услови се смета за неважечки или неприменлив со применливиот закон, тогаш таа одредба ќе се смета за замена со важечка, извршна одредба која најмногу се совпаѓа со намерата од првичната одредба, а остатокот од овие Услови ќе продолжат да важат.

Дури и ако сме одложени во остварувањето на нашите права или не успеавме да оствариме право во еден случај, тоа не значи дека ние се откажуваме од нашите права според овие Права и Услови и можеме да одлучиме да ги спроведеме во иднина. Ако одлучиме да се откажеме од некое од нашите права во одреден случај, тоа не значи дека ние се откажуваме од нашите права генерално или во иднина. Следните клаузули ќе преживеат по истекот или престанокот на овие Правила и Услови: Клаузула 3 (Пристап до Курсеви), Клаузула 6 (Права на Варп Спарклс во однос на содржината што ја објавувате), Клаузула 7 (Сопствен ризик користејќи ја Варп Спарклс платформата), Клаузула 8 (Права на Варп Спарклс), Клаузула 9 (Разни Правни Услови) и Клаузула 10 (Решавање на спорови).

 • Одрекување од одговорност

Може да се случи нашата платформа да е недостапна од време на време поради било каква причина, вклучувајќи, без ограничување, рутински и планирани одржувања. Вие прифаќате дека нема да покренете правна постапка против нас во ниеден од овие случаи каде што работите не функционираат исправно. Ние не сме одговорни за одложувањето или неуспех на нашето извршување на која било од услугите предизвикани од настани што се надвор од нашата разумна контрола, како: природна катастрофа; чин на војна; непријателство или саботажа; електричен, интернет или телекомуникациски прекин; или владини ограничувања.

 • Ограничување на одговорност

Постојат ризици својствени за користење на нашите онлајн услуги, на пример, ако се запишете во курс за брокери и направите загуба на профит. Вие целосно ги прифаќате овие ризици и Вие се согласувате дека нема да покренете правна постапка против нас или да барате надомсеток од штета, дури и ако имате загуба или штета од користењето на нашата платформа и услуги. Во законски, поцелосен јазик, до степен дозволен со закон, ние нема да бидеме одговорни за какви било индиректни, случајни, казнени или консеквентни штети (вклучувајќи губење на: податоци, приходи, профит, деловни можности, лична повреда или смрт), без разлика дали произлегуваат од договор, гаранција, дефект, одговорност за производ, или на друг начин, па дури и ако сме биле советувани за можноста за отштета однапред. Некои јурисдикции не дозволуваат исклучување или ограничување на одговорноста за последователни или случајни штети, па некои од горенаведените може да не важат за вас. Во тој случај нашата одговорност за Вас под секакви околности е ограничена на сума од 6000 денари.

 • Надоместоци за злочин или штета

Ако се однесувате на начин кој нè става во законски проблеми, ние можеме да покренеме правна постапка против Вас. Вие се согласувате да ги браните (ако тоа го побараме), да ги покриете сите побарувања, загуби, штети или трошоците (вклучувајќи разумни адвокатски трошоци) кои произлегуваат од (а) содржината што ја објавувате или поднесувате, (б) вашата употреба на услугите (в) вашата повреда на овие Правила и Услови или (г) вашата повреда на било какви права на трето лице.

 • Управувачко право и надлежност

Овие Правила и Услови се регулирани со законите на државата Република Македонија, без да се повикаат на неговите принципи за избор или судир на правото. Онаму каде што не се применува делот “Решавање на спорови", Вие и ние се согласуваме со ексклузивна јурисдикција и место на државните судови во Република Македонија.

 • Правни дејства и известувања

Ниту една правна дејност, без оглед на формата, која произлегува од или во врска со овој Договор, може да ја поднесе било која од страните повеќе од шест (6) месеци откако настанала причината за дејствието. Секое известување или друга комуникација што треба да се даде во врска со дејствието ќе биде во писмена форма и ќе биде дадена од регистрирана или потврдена адреса, или електронска пошта (од нас до електронската адреса поврзана со Вашата сметка или од Вас на info@warpsparkles.com).

 • Однос помеѓу нас

Вие и ние се согласуваме дека меѓу нас не постои заедничко вложување, партнерство, вработување, изведувач или агенција.

 • Преност на сопственост

Вие не може да ги доделите или пренесете овие Правила и Услови. Ништо од овие Правила и Услови не дава никакво право, корист или добро за кој било трета страна или лице. Вие се согласувате дека Вашата корисничка сметка е непренослива и дека сите права на Вашата корисничка сметка и други права според овие Правила и Услови завршуваат по Вашата смрт.

 1. Решавање на спорови

Овој дел за решавање спорови се применува само ако живеете во Република Македонија. Повеќето спорови може да се превенираат и решат на добар начин, па пред да поднесете формален правен случај најпрво обидете се да не контактирате преку info@warpsparkles.com.

Ако Варп Спарклс ја промени оваа клаузула по датумот кога последен пат сте го навеле прифаќањето на овие Правила и Услови, може да ја одбиете секоја таква промена со тоа што ќе пратите писмено известување на Варп Спарклс за таквото одбивање по пошта или испорака на рака, на адреса: ул. Орце Николов бр.202/2/25, 1000 Скопје, Р. Македонија или преку електронска пошта од емејл адресата поврзана со Вашата корисничка сметка на: info@warpsparkles.com, во рок од 30 дена од датумот на промена како што е наведено со јазикот “последен пат ревидирани на" погоре. За да бидете ефективни, известувањето мора да го содржи Вашето полно име и презиме и јасно да ја наведете вашата намера зошто ги одбивате промените во овој дел. Отфрлајќи ги промените, Вие се согласувате дека ќе го арбитрарате спорот помеѓу вас и Варп Спарклс во согласност со одредбите на оваа клаузула, од датумот кога последен пат сте ги прифатиле овие Правила и Услови.

 1. Ревидирање на овие Правила и Услови

Од време на време можеме да ги ревидираме овие Правила и Услови за да ги интерпретираме најновите или променети практики (како што се кога додаваме нови функции). Варп Спарклс го задржува правото по сопствена дискреција да ги измени и/или да направи промени на овие Правила и Услови во секое време. Ако направиме каква било материјална промена, Ако Варп Спарклс направи суштински промени во Правилата и Условите, ќе ги извести корисниците за промената на соодветен начин, преку објавување на известување за промена на веб страната. Секој корисник се согласува редовно да ја посетува www.warpsparkles.com за да дознае за такви промени. Секое континуирано користење на веб страната после објавените промени ќе се смета дека претставува прифаќање на последните промени на Правилата и Условите од страна на крајниот корисник. Измените ќе стапат во сила на денот кога ќе бидат објавени, освен ако не е поинаку наведено. Сите ревидирани Правила и Услови ќе ги заменат сите претходни Правила и Услови.

 1. Како да не контактирате

Најдобар начин да стапите во контакт со нас е да не контактирате на info@warpsparkles.com. Би сакале да ги слушнеме Вашите прашања, грижи и повратни коментари за нашите услуги.

Ви благодариме за Вашата доверба и бидете лојални!